top of page
Search

Asane i vježbe disanja kao podrška kod astme

Suho kašljucanje, osjećaj gušenja i pritiska u prsnom košu, noćno ili ranojutarnje buđenje zbog osjećaja nedostatka zraka ili suhog kašlja, poznato?

Ako je tvoj odgovor DA, pročitaj cijeli tekst.



Neki od ovih simptoma mogu biti vezani za teže oblike alergija, za astmu ili eventualno za kovid-19 … u svakom slučaju, ovdje ćemo se baviti otežanim oblicima disanja i kako si pomoći.


Da, možeš si pomoći! Yoga i vježbe disanje su ti podrška.

To je jako važno znati, jer osjećaj da si možemo pomoći, i da je ta pomoć uvijek uz nas, i da pri tome ne ovisimo niočemu i nikome, bitno će poboljšati kvalitetu života, smanjiti zabrinutost, tjeskobu i osjećaj panike. Cijeli taj paket.


Kako yoga može pomoći?

Kada je ulaz i izlaz zraka otežan, disanje je plitko i javlja se taj osjećaj gušenja, stezanja, pritiska u grudnom košu.


Prvo što je važno -> OSVIJESTITI DAH.

Zatim, PRODUBITI udah i izdah. Kako? Pitaj svoju yoga učiteljicu. Ako još nisi, pronađi yoga grupu koja ti odgovara ili se priključi @yogazamene grupi. Razmisli o individualnim @yogazamene treninzima koji će biti prilagođeni tebi i tvojim tjelesnim i zdrastvenim izazovima. Nauči pravilno disati i osnovne yoga položaje. Kad osjetiš da si spremna, uključi se u grupno vježbanje.


Svakako, neke yoga vježbe uvrstit ćeš u svoju svakodnevnu rutinu, ili barem 3-4 puta tjedno.

Određene asane [yoga položaji], otvaraju, šire i jačaju prsni koš.


Dodatno, taj osjećaj da si totalno osposobljena da si pomogneš, oslobodit će te tjeskobe i negativnih misli, koje uz maglu, alergene i sl., mogu biti okidač.


Neki od yoga položaji koji pomažu ilustrirani su fotografijom.

Uttanasana [Stojeći pretklon], Purvottanasana [Obrnuta planjka], Setu Bandhasana [Most] …


Photo Credit: @paleohacks @yogarove

________________

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️


➡️ Grupa @yogazamene vježba online uživo, uz detaljne upute i nadzor certificirane učiteljice yoge, 2 x tjedno, utorkom i četvrtkom od 20h.


➡️ Individualni treninzi namijenjeni su potpunim početnicama koje žele, prije uključivanja u grupno vježbanje, savladati osnovne yoga položaje.


Info i predbilježbe: DM, Inbox ili info.yogazamene@gmail.com





29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page